Verlies en rouw begeleiding

 

Verlies en rouw heeft veel gezichten: het verdriet, gemis en pijn na het overlijden van een dierbare. Eveneens het verwerken van een scheiding, verhuizing, verlies van een baan, ongeboren kinderen, gezondheidsproblemen en ziekte.
Hoe je verlies en rouw ervaart is heel persoonlijk en is niet te vergelijken met hoe een ander rouw en verlies ervaart. Je verlies is groot en uniek, je pijn intens en verdient persoonlijke aandacht.
Als je rouwt kan je je erg moe, somber, futloos of passief voelen. Op fysiek niveau uit zich dat bijvoorbeeld in: slecht kunnen slapen, hoofdpijn, buikpijn en/of hartkloppingen. Het kan ook zijn dat je juist overactief bent om maar niet met het verlies bezig te hoeven zijn. Er is geen goed of fout, je rouwt op je eigen manier en in je eigen tempo.

Hoe nu verder

Binnen een rouwproces zal je verschillende fasen doorlopen, deze komen niet in een vaste volgorde, maar komen wel allemaal aan bod.

  • Ontkenning
  • Protest, boosheid
  • Vechten
  • Verdriet, depressie
  • Aanvaarding

Elk rouwproces kent ook rouwtaken, rouwen is een namelijk werkwoord.

  • Verlies onder ogen zien, erkennen.
  • Verlies en de pijn daarvan ervaren.
  • Aanpassen aan het leven in de nieuwe situatie
  • Koesteren van de herinneringen en opnieuw gaan houden van het leven.

 

 

 

Wat ik voor je kan betekenen

In een ‘goed’ rouwproces is er een balans tussen rouwen en weer ‘gewone’ dingen doen. Tijdens mijn begeleidingsgesprekken kijken we eerst samen naar wat jij nodig hebt: hoe kunnen we jouw verlies een plek geven in jouw leven.
Verliezen zijn zeer persoonlijk en niet te vergelijken met elkaar. Jij bent de enige die de omvang van jouw verlies kent, daarom is elk begeleidingstraject uniek en op jou afgestemd. Dat kan zijn door een luisterend oor te bieden, creatieve begeleiding of een wandeling in de natuur. Hoe we daar invulling aangeven hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.
Ook kunnen we met familie opstellingen dieper in het familie systeem duiken. Wanneer er een schakel mist in het familie systeem, bijvoorbeeld door overlijden, scheiding of in welke vorm dan ook, dan is het hele systeem ontwricht. Het kan erg helend zijn om weer rust in het familie systeem aan te brengen middels een opstelling.